ΑΠΟΧΗ ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

(1ο Μέρος)

- Την Παρασκευή κανένα παιδί στο σχολείο, έχουμε αποχή.

- Για ποιο λόγο, τί συνέβη;

- Δεν άκουσες; Οι χοτζάδες στα τεμένη και στα κουράνκουρσού λένε ότι τα σχολεία μας κινδυνεύουν. Αν δεν αγωνιστούμε, λένε, σε λίγο καιρό θα μας κάνουν χριστιανούς στα σχολεία μας. Ο ''βεζίρης'' είπε ότι θα βάλει πρόστιμο σε όσους γονείς στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία την Παρασκευή.

- Από τί κινδυνεύουν τα σχολεία μας;

- Απειλείται η ποιότητα της εκπαίδευσης, αν τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα τις Παρασκευές να πηγαίνουν στην προσευχή. 

            Όσο αστείο κι αν ακούγεται, ο παραπάνω διάλογος είναι πραγματικός. Είδε κι αποείδε η Άγκυρα ότι οι δευτεροκλασάτοι του "παρασυστήματος" δε μπόρεσαν να συγκεντρώσουν υπογραφές από τους γονείς για μια αποχή-κινητοποίηση στα μειονοτικά σχολεία και αποφάσισε να τους "τραβήξει" το αυτάκι. Τις προηγούμενες μέρες κάθε βίδα και παξιμάδι του μηχανισμού της στη Θράκη επιστρατεύθηκε για την πιο ένδοξη μάχη στην ιστορία της μειονότητας: πώς θα εμποδίσουμε τα παιδιά μας να πάνε στο σχολείο την Παρασκευή που μας πέρασε.

            Άραγε γνωρίζουν γονείς και μαθητές για ποιο λόγο απείχαν; Και ποιος τελικά βγήκε κερδισμένος μακροπρόθεσμα από την κινητοποίηση;

            Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι το παρασύστημα δε θέλει να δει τη μειονοτική εκπαίδευση με όρους εκπαιδευτικούς, ούτε ενδιαφέρεται πραγματικά για την εγκύκλια εκπαίδευση των παιδιών μας. Αυτό που ενδιαφέρει την Άγκυρα είναι να διατηρεί έτοιμα στρατιωτάκια προς κινητοποίηση, όποτε αυτό εξυπηρετεί πολιτικούς της σκοπούς. Απολύτως αδιάφορο αν κατανοούν γονείς και μαθητές τους λόγους κινητοποίησης ή αν οι κινήσεις αυτές ωφελούν την ίδια τη μειονότητα.

(συνεχίζεται...)

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)