ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

            Άλλη μια από τις δεκάδες εκδηλώσεις μνήμης που γίνονται κάθε χρόνο προς τιμή του "ήρωα" της Θράκης έλαβε πρόσφατα τέλος. Κατανοούμε γιατί η γειτονική μας χώρα έχει ανάγκη τους ήρωές της για τη μειονότητα και δεν απορούμε που τους αποδίδει ιδιότητες και επιτεύγματα που στη ζωή τους μάλλον δεν τα είχαν. Όσοι ζήσαμε τις εποχές εκείνες έχουμε διαφορετική εικόνα για τα πράγματα, ενώ έχουν καταγραφεί και μαρτυρίες εκπροσώπων του ίδιου του παρασυστήματος που απομυθοποιούν τα ινδάλματά του. Αλλά, όπως είπαμε, οι ήρωες είναι και πολιτικά χρήσιμοι.

            Συχνά, ωστόσο, στις συζητήσεις εντός της μειονότητας κυκλοφορούν δυο παραδοχές. Από τη μια μεριά, το πόσο θλιβερά είναι τα κριτήρια ηρωοποίησης που προσπαθεί να πλασάρει η γειτονική χώρα για ένα μέλος της μειονότητας: να απαξιώνει διαρκώς την Ελλάδα, να την κατηγορεί και να τη δυσφημεί για το παραμικρό, να ανακαλύπτει συνεχώς καταπιέσεις και σχέδια εξόντωσης, να αποσιωπά οποιαδήποτε θετική συνύπαρξη και συνεννόηση με τους χριστιανούς, αγνοώντας ότι στη "μητέρα – πατρίδα" δεν θα απολάμβανε ούτε τα μισά προνόμια που έχει εδώ.

            Από την άλλη μεριά, υπάρχει το παράπονο που δεν αναδεικνύονται οι πραγματικοί ήρωες της μειονότητας, όχι μόνο από τα μειονοτικά ΜΜΕ, αλλά και από τα πλειονοτικά. Για εμάς, όμως, εδώ κρύβεται ένα ίχνος αισιοδοξίας. Γιατί ξέρουμε ότι οι αληθινοί μας ήρωες είναι οι μαθητές και οι σπουδαστές μας που διακρίνονται ως επιστήμονες στη χώρα μας, οι αθλητές που κατακτούν παγκόσμιες διακρίσεις, οι καλλιτέχνες που μας διαφημίζουν σε όλη τη χώρα, οι επιχειρηματίες που αγαπούν τον τόπο τουςκαι επενδύουν εδώ. Τα παραδείγματα πολλά και επώνυμα.

            Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα προβληθούν από τα κατευθυνόμενα μειονοτικά ΜΜΕ. Κι αυτό γιατί δεν αποπνέουν τη μιζέρια και τη δυστυχία που θέλει να εκπέμπουμε η γειτονική μας χώρα. Και κυρίως γιατί έχουν αποφασίσει να μείνουν εκτός πολιτικών παιχνιδιών. Έχουμε, όμως, την ελπίδα και την παράκληση να αναδεικνύονται τουλάχιστον από εκείνα τα ΜΜΕ που θέλουν να τα προβάλουν ως παραδείγματα προς μίμηση για τη νέα γενιά.

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)