Τοπική ανάπτυξη - τί δίνουμε και τί παίρνουμε;

Του συνεργάτη μας ΧΜ

            Το παραπάνω ερώτημα τέθηκε σε μια πρόσφατη κουβέντα με έναν παλιό μου συμφοιτητή. Ερχόμενος από τα Ιωάννινα μου απαρίθμησε τις ομοιότητες της περιοχής μας με την δική του. Φυσικά δεν παρέλειψε να παρατηρήσει κάτι πολύ σημαντικό.

            Το σαγηνευτικό πράσινο, η αρμονία των χρωμάτων της φύσης, η "αθωότητα των κατοίκων" μάγεψαν το φίλο επισκέπτη, δε μπόρεσε, όμως, να μη δυσανασχετήσει με την απουσίακάποιας οργανωμένης δραστηριότητας ή τουριστικής ατραξιόν. Όταν φτάσαμε σε ένα γνωστό καφέ της περιοχής, καθίσαμε και ατενίσαμε την πανέμορφη φύση της Ροδόπης και μαζί με τον καφέ απολαύσαμε μια κουβέντα που, αν άκουγαν οι τοπικοί άρχοντες, ίσως να αποφάσιζαν δραστικές λύσεις.

            "Μα πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένα σημείο πληροφόρησης", αναρωτήθηκε αρχικά. Σιγά-σιγά αντιλήφθηκε ότι δεν είναι το μόνο που λείπει. Αθλητικές εγκαταστάσεις, καλλιτεχνικές δράσεις, προγράμματα περιβαλλοντικής και τουρισμού που εδώ και καιρό απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Ηπείρου, για εμάς μοιάζει θεωρητικό σενάριο.

            Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι η περιοχή είναι θύμα της μετριότητας των αρμοδίων και εγκλωβισμένη στα σχέδια μιας "περίεργης" μειοψηφίας της περιοχής. Αναρωτηθήκαμε "τί δίνουμε ως πολίτες και τί παίρνουμε ως αντάλλαγμα;" Μήπως πρέπει να πάρουμε την κατάσταση της περιοχής και στα χέρια μας, να αναλάβουμε δράσεις; μήπως αδικούμε την περιοχή, αλλά και τους εαυτούς μας με την αδιαφορία που μας χαρακτηρίζει; Δυστυχώς για την ώρα τα παραπάνω μοιάζουν μακρινά, αλλά τα όνειρα δεν κοστίζουν και για κάθε αρχή χρειάζεται το πρώτο βήμα προσωπικής και συλλογικής δραστηριοποίησης. Ίσως οι επόμενοι επισκέπτες θα μας συγχαίρουν για τις πρωτοβουλίες μας.

            Αυτά δεν πρέπει να μένουν στο στάδιο της διαπίστωσης, αλλά να εκλαμβάνονται και ως παράκληση προς κάθε κατεύθυνση να μην αφήσουμε ένα τόσο όμορφο μέρος να μείνει ανεκμετάλλευτο. Ευκαιρίες που θα δοθούν θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο, αλλά και με την προσωπική μας δύναμη και μεράκι, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε καταφέρει να βάλουμε τα πρώτα λιθαράκια για να αποτελέσει η περιοχή μας πόλο έλξης επισκεπτών απ'όλη την Ελλάδα.

 

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)