Όταν πέφτουν οι μάσκες

Του συνεργάτη μας ΧΜ

            Μιας και τις τελευταίες ημέρες οι απόκριες έγιναν πρώτο θέμα στα κοινωνικά μέσα, με χιλιάδες κόσμου να διασκεδάζει στους δρόμους και στις πλατείες, θυμήθηκα πριν μερικά χρόνια σε μια εξόρμησή μου σε ένα από τα μεγαλύτερα χωριά, όπου έτυχε να συμμετέχω σε μια συζήτηση σχετικά με τα καρναβάλια με έναν από τους "αιρετούς" της περιοχής μας.

            Η παραπάνω κουβέντα είχε να κάνει με το πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις με τα χαρακτηριστικά τους (μάσκες, στολές) στον καθωσπρεπισμό και το θρησκευτικό φρόνημα των νέων. Οι παρευρισκόμενοι, ήταν "πυρ και μανία" με την ιδέα ακόμη των εκδηλώσεων (δηλαδή μερικοί ηλικιωμένοι που απλά συμφωνούσαν σε ότι έλεγε ο "αιρετός"), "μα πως είναι δυνατόν, να επιτρέπουν οι γονείς στα παιδιά τους να βγαίνουν από τον σωστό δρόμο" και άλλες παρόμοιες "φαμφαρολογίες" ακούστηκαν κατά την διάρκεια της κουβέντας.

            Κάποια στιγμή ερωτήθηκα και εγώ ο ίδιος, νομίζοντας ο "αφελής" πως όντως επρόκειτο για μια κουβέντα για το καλό των νέων, είπα πως έχω δει αρκετούς από την περιοχή να φοράνε στολές, μάσκες και να διασκεδάζουν στους δρόμους της πόλης μαζί με άλλους νέους, και πως κατά την γνώμη μου η νέα γενιά θα "αφήσει" πίσω τέτοια στερεότυπα και θα βρει μόνη της την ουσία και πως θα πρέπει οι νέοι να οργανώνονται μαζί με τους υπόλοιπους νέους της Ξάνθης και όχι να απομονώνονται.

            Λίγο αργότερα ο "αιρετός" με πλησίασε εμπιστευτικά και αφού πρώτα με ρώτησε "ποιος με έστειλε" να του χαλάσω τη φιέστα, ξεκίνησε να μου εξιστορεί το σκεπτικό του. Εν συντομία, το σκεπτικό του ήταν απλώς να μείνουν οι νέοι απομονωμένοι, να μην νιώσουν μέρος της κοινωνίας αλλά να βιώνουν στο "πετσί" τους την λέξη μειονότητα και να μπορούν να την αναδεικνύουν  κιόλας όπου σταθούν και όπου βρεθούν. Αφού του απάντησα πως οι νέοι της περιοχής μας είναι αυτοί που γνωρίζουν άριστα τα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων, επειδή αυτοί πληρώνουν πάντα το μάρμαρο σε ότι κι αν κάνουν οι λεγόμενοι ''αιρετοί'' και ότι οι απόκριες αποτελούν απλά μια μορφή ψυχαγωγίας για όλο τον κόσμο και δεν έχει να κάνει με τα θρησκευτικά του πιστεύω, συμπλήρωσα πως ο μοναδικός λόγος που οι παρευρισκόμενοι είναι μόνο ηλικιωμένοι δείχνει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι νέοι από τους τοπικούς ''πολιτευτές''.

            Φέτος, μετά από 5 περίπου χρόνια η ίδια κατάσταση επανέρχεται, οι ίδιοι τότε κύκλοι και "αιρετοί" καταριούνται τους "άπιστους" καρναβαλιστές και μάλιστα έκαναν αγώνα στα χωριά να μην κατέβουν τα παιδιά τους στην πόλη την Παρασκευή που όλα τα σχολεία της Ξάνθης ήταν κλειστά, επειδή σύμφωνα με τους ίδιους ήταν ανήθικο καθώς οι νέοι θα μολύνονταν με τις "διονυσιακές ιδέες" .

             Φυσικά, οι πάντες γνωρίζουν πλέον ότι όλα αυτά γίνονται και λέγονται για να φαίνονται αρεστοί σε κάποιους "έξωθεν κύκλους", οι οποίοι χρησιμοποιούν την πίστη των ανθρώπων της Θράκης για να πετύχουν τους σκοπούς τους, ενώ στα μέρη τους γιορτάζονται όλα κανονικά χωρίς κανέναν θρησκευτικό ή άλλον περιορισμό.

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)